Menu

Menu 06- 10.05.2024

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, kasza jaglana z owocami (maliny, truskawki)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa z czerwonej soczewicy

II danie – kurczak po chińsku z ryżem, kompot

Podwieczorek- kanapka z polędwicą sopocką (gluten) i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- kisiel malinowy z jabłkami

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jajka, mleko)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie- pieczona karkówka, kasza kuskus, surówka colesław, kompot

Podwieczorek- pieczywo z żółtym serem (gluten, mleko) i warzywami

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko)

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, amarantus z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ryżanka z koperkiem

II danie – makaron z sosem truskawkowym i serem (gluten, jajka, mleko)

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem (gluten, jajka) i pomidorem, mleko

II Podwieczorek- panna cotta (mleko) z sosem malinowym

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, tosty francuskie pszenne z jajkiem i śmietaną 30%

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad zupa kalafiorowa

II danie – pieczeń rzymska (gluten, jaja), ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek- ciasto z jabłkami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapki z wędliną i warzywami, herbata malinowa

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty, warzywa, miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (mleko kokosowe)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- rosół z makaronem

II danie – ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (jajka, gluten, ryby), kompot

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (mleko, jaja, gluten)

II Podwieczorek- kanapki z pastą z tuńczyka (gluten, mleko) i warzywami (pomidor, ogórek), herbata owocowa


Menu 13- 17.05.2024

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, kasza jaglana z owocami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- kapuśniak z młodej kapusty

II danie – pieczona szynka w sosie własnym, ziemniaki, mix sałat, kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- jogurt 3,5% (mleko) owocowy

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jaja)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik botwinkowy

II danie – makaron carbonara (mleko, gluten), kompot

Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i warzywami

II Podwieczorek- sałatka z indykiem

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata owocowa, parówki z wody

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa wiśniowa z makaronem

II danie– jajka sadzone, ziemniaki, surówka z selera (jajka, seler), kompot

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem i pomidorem, mleko (gluten, jaja, mleko)

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango  

Czwartek

Śniadanie-  bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, tosty francuskie (gluten, jaja, mleko)

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad żurek z białą kiełbasą

II danie – kotlet schabowy (gluten, jajka), kalafior z bułeczką (gluten), ziemniaki puree (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe ze śliwkami (mleko, jaja, gluten), herbata malinowa

II Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką wieprzową i warzywami

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa z koperkiem

II danie – pierogi ukraińskie z omastą cebulową (gluten, jaja), surówka z kapusty pekińskiej, kompot

Podwieczorek- ciasto piernikowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki (gluten) z humusem i warzywami, herbata

 



 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.