Menu

Menu 07 – 11.07.2025


 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica na parze

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik

II danie – pieczeń wieprzowa, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot

Podwieczorek- kanapka z pasztetem i warzywami, herbata malinowa  

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango

 Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, kasza jaglana z owocami

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz biały z jajkiem

II danie – makaron z sosem truskawkowym i białym serem, kompot

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami, herbata owocowa

II Podwieczorek- galaretka owocowa

 Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, kiełbaska drobiowa

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa kapuśniak z młodej kapusty

II danie – pulpety, mizeria, ziemniaki, kompot   

Podwieczorek- tosty z serem, mleko

II Podwieczorek- sałatka grecka

 Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, omlety

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik melonowo- miętowy

II danie – makaron bolognese, kompot

Podwieczorek- ciasto piernikowe z gruszką

II podwieczorek- kanapki z polędwicą sopocką

 Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa botwinkowa

II danie – ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym, kompot

Podwieczorek- ciasto czekoladowe

II Podwieczorek- kanapka z serem żółtym i warzywami

Menu 14 – 18.07.2025

 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica na parze

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa wiśniowa z makaronem

II danie – udziec z indyka z jabłkiem, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot

Podwieczorek- pieczywo z serem żółtym, herbata malinowa  

II Podwieczorek- jogurt owocowy

 

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, kasza manna z owocami

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – bitki wieprzowe, ryż, miks sałat, kompot

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami, herbata owocowa

II Podwieczorek- sałatka z pieczonym indykiem 

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, omlet z warzywami

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

Podwieczorek- kanapki z mozzarellą i warzywami, mleko

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym 

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, parówki z wody

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem

II danie – udziki z kurczaka, ziemniaki, sałatka z pieczonych buraków, kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe bananowe z kruszonką

II Podwieczorek – kanapki z salami drobiowym i warzywami 

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik z mango

II danie – paluszki rybne, ziemniaki, kiszona młoda kapusta, kompot

Podwieczorek- ciasto z owocami

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami

 


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.